Magyar Oktatáskutatók Oral History Archívuma (MOHA)

:: Magyar Oktatáskutatók Oral History Archívuma (MOHA) ::

 

A kortárs társadalomtudományi (forrás)kutatás napjaink egyik legpreferáltabb módszere a személyes élettörténet-kutatás, -tapasztalat-kutatás. A teljes életút feltérképezése, bemutatása nemcsak egyénivé, hanem teljessé teheti a vizsgált (interjúvolt) tudós, alkotó megértését, értelmezését; életműve kontextusba-helyezését, az „éntörténet” kibontásán keresztül. Háttere, indíttatása, hatásai olyan összetevők, melyek tudása, elmondása, elmondatása nemcsak árnyalja a művekben megbúvó személyiséget, hanem a maga tapasztalati egységében képes fel- és megmutatni az alkotó embert.

A tevékenységében (alkotói, oktatói stb.) megmutatkozó alany, a sajáttörténet elmondásakor tovább gondolja, értelmezi/értelmezheti az általa korábban mondottakat, leírtakat. Személyes élettörténete elmesélése árnyalja a róla kialakult (maga által alakított) képet. Az orálhistóriai-interjú keretrendszerében az emberközelivé-tétel lehetősége talán az egyik legfontosabb eredmény. Olyan „hozadék”, mely egy nem, vagy kevéssé látott személyiséget tár föl a szélesebb nyilvánosság számára. Segítséget nyújt a művek belső indítékai, a választott téma/terület megértéséhez.

 

Törekvésünk, hogy hagyományos (klasszikus „beszélőfejes” oral history) és szabadabb (képi-tartalmi stílusában komplexebb ún. portré) filmek, filmrészletek elemzésével rávilágítsunk a módszer lehetséges általános és speciális összefüggéseire.

 

 

Elérhetőség

CHERD-Hungary Debreceni Egyetem

H-4032 Debrecen, Egyetem tér 1.II/202.

Tel/Fax: +3652512900/22660

 

A kutatóközpont e-mail címe megváltozott:

cherdhungary@gmail.com

 

Titkárok:

Dusa Ágnes

agnesdusa@gmail.com

Márkus Zsuzsanna 

zsu.markus@gmail.com

 

Térkép
Oldalainkat 12 vendég böngészi
Megosztás