„Appra fel!”

2016, december 12 - 14:30
Felfedező applikáció, vagy egy síparadicsom biztonságának fejlesztését szolgáló alkalmazás – izgalmas feladatok vártak a résztvevőkre idén is a Debreceni Egyetem középiskolásoknak szervezett országos tanulmányi versenyén.

Az intézmény Gazdaságtudományi Kara hetedik alkalommal hirdette meg az Ihrig Károly Tanulmányi Versenyt – az IKTV-t – a gazdaságtudományok iránt érdeklődő, 9-12. évfolyamos diákok számára. A megmérettetést minden évben más-más tudományterület kiemelésével rendezik meg, idén az informatika került előtérbe. A fiataloknak egy applikációt kellett tervezniük, amely egy létező, vagy egy elképzelt cégnél lát el egy adott funkciót az alábbi gazdasági területetek valamelyikén: pénzügy-számvitel, menedzsment, kereskedelem-marketing, turizmus-vendéglátás, logisztika, sport.

- A feladat megoldása semmilyen előképzettséget nem igényel. A célunk idén is az volt, hogy a megadott szakirodalom segítségével a diákok betekintést nyerjenek egy adott tudományterületbe, és így segítségükre legyünk pálya-orientációjukban – tájékoztatott Bácsné Bába Éva, a Gazdaságtudományi Kar egyetemi docense, a verseny szervezője.

Az első, internetes forduló után a legjobb hat csapat kapott meghívást a december 9-i döntőbe, akik Szolnokról, Egerből, Gyuláról és Debrecenből (Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma, valamint a Tóth Árpád Gimnázium) érkeztek a megmérettetésre.

A versenyzők először pályamunkájukat mutatták be, majd több más, játékos feladaton át próbálták meggyőzni a szakmai zsűrit. A szervezők arra is kíváncsiak voltak, hogy a csapatok mennyire ismerik a Debreceni Egyetemet, amely ha a vetélkedés kapcsán megtetszik a résztvevőknek, későbbi tanulmányaik helyszíne lehet.

- Fontosnak tartjuk, hogy a középiskolások megismerjék, milyen oktató, kutató munka folyik a Debreceni Egyetem legnagyobb karán. Ezzel talán a döntésüket is segíteni tudjuk a felvételi lap kitöltésekor, hogy a Gazdaságtudományi Kart minél több jó képességű hallgató válassza – mondta Pető Károly dékán.

Az első helyet az IQ App csapata (Informatikai, Közgazdasági, Nyomdaipari Szakgimnázium és Szakközépiskola, Eger) szerezte meg Úttörő nevű alkalmazás tervükkel, amely a felfedezetlen utak regisztrálásában és közzétételében segítené a felhasználókat, főként a túrázókat. Második helyen végzett a Cash Group (Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakközépiskola, Szolnok) építőipari applikációjukkal, a harmadik helyen pedig a BBW (Gyulai Római Katolikus Gimnázium) Ütemrend alkalmazása zárt.

Sajtóiroda-TB    


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.