Egészségügyben is az élen

2021, március 30 - 11:22
Előkelő helyet értek el a VI. Semmelweis Egészségversenyen a Debreceni Egyetem gyakorlógimnáziumának diákjai. Háromszázharminc csapatból jutottak, három fordulót követően a döntőbe és szerezték meg a 7. helyet a hétvégén megrendezett fináléban.

A DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának középiskolás végzős diákjai az online oktatás nehézségei ellenére is jelentős plusz terhet vállaltak, amikor jelentkeztek az országos versenyre. A megmérettetésre 17 témában kellett felkészülniük a csapatoknak. Többek között a kardiovaszkuláris és tumorprevenció, a cukorbetegség kialakulásának kockázatai és megelőzése, az alapszintű újraélesztés és elsősegélynyújtás, a helyes gyógyszerhasználat és antimikrobiális rezisztencia, a védőoltások, továbbá a transzplantáció és véradás témakörében kaptak feladatokat a diákok.

Az első és második fordulóban a csapatoknak tesztfeladatok megoldásával kellett számot adniuk tudásukról. A harmadik körbe a legjobb száz, onnan a döntőbe pedig az első 36 csapat került. A fináléba jutás további feltétele egy projektmunka volt, amelyet szakmai zsűri értékelt. A DE gimnáziumának csapata a járványhelyzet miatt is választotta a védőoltások témáját.

- A kétnapos döntőben online szimulációs, illetve gyorsasági tesztfeladatokat kellett megoldanunk. Egyebek mellett például konkrét esetekhez kellett vizsgálatokat kérni, és esetleges diagnózist felállítani – árulta el a hírek.unideb.hu kérdésére Kárándi Kata, a csapat tagja.

A DE gimnáziumának csapata már két éve is a döntőbe jutott. Az akkor szerzett tapasztalatok nagyon hasznosak voltak az idei versenyen.

- A felkészülést nagyban nehezítette, hogy a járványhelyzet miatt nem tudtunk csoportosan készülni, de az iskolában megszerzett kitűnő alapok, amelyet nagyrészt köszönhetünk biológiatanárunknak, Futóné Monori Editnek, megkönnyítette számunkra a versenyt – mondta el a gyakorlóiskola végzős diákja.

A DE gimnáziumának csapata öt budapesti és egy veszprémi egység mögött végzett a 7. helyen, a legjobb kelet-magyarországi gárdaként.

A csapat tagjai: Kárándi Kata, Antal Simon, Pórszász János Pál, Tóth Áron Attila, Váróczy Csongor

Sajtóiroda- ÉE

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.