Élen a Kossuth

2016, október 10 - 10:57
Ismét a város legjobb középiskolája lett a Debreceni Egyetem gyakorló gimnáziuma. Az intézmény a hazai vidéki intézmények összehasonlításában az ötödik helyen a HVG idei top 100-as rangsorában.

A hétvégén jelent meg 2017 legjobb száz magyar középiskolájának listája, amit évente egyszer állít össze a gazdasági hetilap. A szerkesztők idén is a matematikai és a szövegértési kompetenciamérés, a magyar-, a matematika-, a történelem- és a nyelvi érettségi eredményeit, valamint a végzősök felvételi eredményeit vették figyelembe. Utóbbinál változás, hogy az idén a felsőoktatásba bekerült diákok átlagpontszáma alapján rendezték sorba az intézményeket.

A legjobb debreceni középiskola 2016-hoz hasonlóan a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma lett: a 18. helyen végezett az országos rangsorban. Mögötte a Fazekas Mihály Gimnázium a 20. helyen, majd az Ady Endre Gimnázium 69. és a Tóth Árpád Gimnázium a 71. helyen áll.

- Az intézmény jó helyezésének örülünk, és büszkék vagyunk rá, hogy a Debrecenben működő középiskolák között a legjobb eredményt értük el. A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája mind a felvételi jelentkezésekben, mind a tanulmányi eredményekben élen jár. Diákjaink 95% feletti felsőoktatási felvételi eredményei és a gyerekek tanulmányi versenyeken elnyert díjai és elismerései jól mutatják, hogy a képzés minőségében a régi hagyományokra épülő innovatív szakmai munkának létjogosultsága van a 21. század gimnáziumában – értékelte az iskola eredményét Futóné Monori Edit intézményvezető. 

A diákok többségének érdeklődését lefedi az iskola tagozatos, hatosztályos, illetve nyelvi előkészítő képzése, és minden csoportban kiemelt hangsúlyt kap a nyelvoktatás. Ma már hat nyelv, az angol, a német, a francia, az olasz, a spanyol és az orosz közül választhatnak a kossuthos gimnazisták. A végzős diákok legalább egy nyelvvizsga-bizonyítvánnyal búcsúznak. Az iskola emellett elkötelezett a tehetséggondozásban is, akkreditált kiváló tehetségpontként működik.

- Nagy előny számunkra, hogy az ország legnagyobb felsőoktatási intézménye áll mögöttünk. A Debreceni Egyetem kiváló szakmai és infrastrukturális hátteret biztosít a tanárok és a diákok felkészüléséhez, de a tanárképzés gyakorlati képzőhelyeként is kivételes helyzetünk van, hiszen a jövő pedagógus generációja a mi kezünk közül kerül ki. Tehetséges diákjaink az egyetemi laborokban tehetik meg az első tudományos felfedezéseket és kisebb kutatásokban is részt vehetnek. Gimnáziumunk sikere a motivált diáksereg, a jól képzett tanári kar, a segítő szülői közösség és az egyetem által biztosított megfelelő szakmai és tárgyi feltételek közös eredménye – tette hozzá az igazgató.

Debrecen négy iskolával szerepel a top 100-ban, ezzel - Győrrel és Miskolccal holtversenyben - a második legeredményesebb a települések között.  A száz legjobb intézmény közé 2017-ben is ugyanaz a négy debreceni gimnázium jutott be, mint tavalyelőtt és tavaly.

Sajtóiroda


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.